06 Mac 2009

Berani

Hari ini aku menerima satu sms dari seorang sahabat...agaknya sms tersebut dia terima daripada satu perkhidmatan yang dilanggan terdahulu..sms tersebut berbunyi...

"orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu tindakan atau keputusan,sampai bila bila pun tidak akan menjadi orang yang berani...Ali Bin Abi Talib"

aku consider quote ini adalah kata-kata dari salah seorang sahabat nabi junjungan kita SAW sbb dihujung ayat tersebut terpampang nama nya..

Bukan nak kritik atau query tentang kata-kata tersebut namun bagi aku ia sepatutnya mempunyai penjelasan yang lagi detail..aku faham 'berani' yang dikatakan didalam quote tersebut refer kepada keberanian seseorang untuk membuat keputusan. Aku berpendapat bagus jika kita berani untuk membuat keputusan. Tapi sebelum keputusan dibuat kita kena considerkan macam-macam perkara..antaranya:
1) baik atau buruk keputusan yang dibuat.
2) kesan perasaan 'orang lain' terhadap keputusan yang dibuat
3) macam mana keputusan yang dibuat akan merubah kehidupa kita mahupun orang lain..

macam-macam yang perlu di consider kan terlebih dahulu. sekiranya semua faktor-faktor tersebut telah di consider dengan yakin, maka baru lah keputusan boleh dibuat.

Selepas itu barulah kita boleh apply "jangan terlalu memikirkan akibat dan kesan dari keputusan yang dibuat"...macam mana? setuju?

ps: adakah dengan terlalu berfikir ini aku sebenarnya seorang yang takut untuk membuat keputusan?

Tiada ulasan: